Tulburarea de Personalitate Borderline – Ce este aceasta?
Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB) se declanseaza în copilarie, de multe ori se manifesta la maturitatea timpurie, la adultul tanar (varsta de 20 de ani). De obicei, o astfel de tulburare se regaseste foarte greu în spitalele de specialitate, deoarece persoanele care sufera de o astfel de tulburare nu ajung la medicul specialist si nici la psiholog.
Aspectul esential al acestei tulburari este un pattern de instabilitate a imaginii de sine si a relatiilor interpersonale care altereaza semnificativ calitatea vietii individului.
Simptomele tulburarii borderline
Cei care sufera de tulburare de personalitate borderline prezinta simptome de instabilitate emotionala, impulsivitate, imagine de sine instabila, manie greu controlata, sentimente intense de respingere/abandonare si foarte des, de automutilare. Ei se mai lupta cu sentimente de depresie, tulburari de mancare si/sau abuz de substanta. Bolnavii cu TPB se taie sau se ard frecvent. Multi, in special in primii ani, au ganduri chiunuitoare de suicid sau incercari repetate de a se sinucide.
Comportamentul lor ciudat duce la relatii instabile cu ceilalti. Lucrul acesta intensifica sentimentele lor de goliciune, manie, deznadejde si vinovatie. Un bolnav cu borderline poate avea temporar perioade de sentimente paranoide de suspiciune fata de altii fara motiv. Alte trasaturi intalnite pot fi manifestari de acces de manie si batalii psihice.
Intr-un reportaj de la TPB Central este citat un bolnav cu aceasta tulburare, care spunea: “Fiind borderline te simti ca intr-un iad vesnic. Nimic mai putin. Chin, manie, confuzie, rana, niciodata nu stii cum te vei simti de la un minut la altul. Ranit, pentru ca ii ranesti pe cei pe care ii iubesti. Te simti inteles gresit. Analizezi orice. Nimic nu-ti aduce placere. Din cand in cand sunt “prea fericit” si atunci – ingrijorat de aceasta. Atunci ma tratez cu alcool, dar ma ranesc psihic. Apoi ma simt vinovat de ceea ce am facut. Mi-e rusine. Vreau sa mor, dar nu sunt in stare s-o fac fiindca ma simt prea vinovat fata de cei pe care i-am ranit; de aceea ma umplu de manie incat ma tai ca sa dispara toate sentimentele. Stres!”
Cum se trateaza tulburarea borderline
Tratamentul tulburarii de personalitate borderline poate fi dificil, insa medicamentele pot fi folosite pentru a reduce cateva din simptome. Uneori, combinatia de medicamente ajuta. Cel mai des se prescriu antidepresive si stabilizatori ai comportamentului. Pe langa aceasta, antipsihoticele atipice pot ajuta la reducerea faptelor nechibzuite si impulsive. De observat este ca dupa 10 ani de tratament, doar jumatate dintre cei diagnosticati nu mai au comportament de TPB.
Majoritatea celor care au aceasta tulburare devin treptat mai stabili emotional, in relatiile lor, la locul de munca, cand ajung la varsta intre 30-40 de ani.
Care sunt cauzele certe care duc spre instalarea tulburarii de personalitate borderline?
Cauza TPB nu este inteleasa in intregime, insa unii specialisti cred ca ea poate fi rezultatul unui dezechilibru chimic in creier. Aceste elemente chimice (transmitatori de neuroni) ajuta starii de echilibru, cat si influentelor genetice si de mediu. Tulburarea sanatatii mentale este mult mai raspandita printre oameni ai caror membri de familie au/au avut si ei TPB. De asemenea, trebuie notat ca oamenii care au dezvoltat aceasta tulburare au suferit o trauma majora in frageda copilarie. Trauma poate fi fizica, sexuala, sau abuz emotional, neglijenta sau detasament stresant si tulburator din partea vreunui parinte.
Se poate vorbi despre factori de risc în aparitia acestei afectiuni?
Se poate vorbi de traume sau despre anumite situatii traumatizante. Aceste traume pot fi de natura fizica, emotionala, abuzuri sexuale, anumite comportamente restrictive ale parintilor, detasarea parintilor sau abandonul. Traumele pe care o persoana le are în viata îi influenteaza starea emotionala si îl structureaza într-un anumit fel. Este bine sa constientizam dimensiunea traumelor pe care le suferim. Daca nu reusim sa facem asta singuri, trebuie ca macar sa îi lasam pe specialisti sa ne ajute.
Exista simptome clare ce pot duce la punerea acestui diagnostic?
Sunt o serie de simptome specifice acestei tulburari de personalitate.
– instabilitate emotionala – treceri bruste de la starea initiala la tendinte depresive, anxietate, aceste treceri bruste de dispozitie putand dura de la cateva ore pana la cateva zile;
– sentimente de vinovatie;
– impulsivitate – comportamente impulsive care pot influenta calitatea vietii, de la cheltuieli în exces, sexualitate în exces, uz de substante, comportamente antisociale (furt), conducerea imprudenta, mancatul excesiv;
– imagine de sine proasta;
– manii – comportamente agresive si autoagresive;
– sentimente de respingere/abandon;
– ganduri negative – specifice tendintelor depresive
Se poate prevedea riscul de a dezvolta acest tip de tulburare? Exista anumiti factori predispozanti?
Puternica instabilitate a imaginii de sine asociata cu insatisfactia personala si cu dezgustul pentru propria persoana, pentru ceilalti, pentru viata, toate acestea pot predispune catre aceasta afectiune. Pacientii diagnosticati cu TPB au anumite comportamente specifice, ca de exemplu: automutilarea, tentativele de sinucidere, sentimente de vinovatie acuta si o stima de sine scazuta.
Sunt considerati un pericol pentru societate cei ce sufera de o astfel de tulburare?
Comportamentul si atitudinea acestor persoane dezechilibrate duc la relatii pline de agresivitate si instabilitate. Aceste lucruri duc la randul lor, la sentimente de vid interior si de vinovatie. Pacientul cu borderline poate prezenta uneori suspiciune paranoida si delir de persecutie, iar alteori poate prezenta manifestari maniacale. De foarte multe ori, aceasta tulburare de personalitate se însoteste cu elemente ale altor tulburari de personalitate.
Exista un tratament care poate vindeca tulburarea de personalitate borderline?
TPB se poate aborda din doua puncte de vedere: psihoterapeutic si medicamentos. Suportul familiei este însa un aspect important în sustinerea pacientului borderline. În functie de problematica prezentata de pacient, medicul va alege abordarea psihoterapeutica. Se merge mult însa, pe principiul ca o abordare optima, psihodinamica si care echilibreaza toate aspectele vietii este psihoterapia pozitiva. Aceasta forma de psihoterapie ajuta la echilibrarea emotionala a pacientului, la cunoasterea si la dezvoltarea capacitatilor personale.
Ce rol au în controlul acestei boli anumitele terapii si programe de sprijin?
Psihoterapia ajuta la maturizarea emotionala si învata pacientul sa-si gestioneze singur furia si automat aceasta ajuta si la cresterea stimei de sine. Pentru un pacient cu borderline este important feedbak-ul pe care îl primeste (este vorba despre feedbak-ul pozitiv). Cu cat învata despre el, cu atat învata sa se accepte emotional si cu atat lupta cu propriile angoase este mult mai usoara.
Daca crezi ca ai TPB, cauta ajutor emotional si medical. Opreste-te de la autodiagnosticari si cauta in schimb ajutorul specialistilor experimentati in tratarea TPB. Multi oameni au gasit astfel ajutor emotional.
Vino in cabinet!